Boken innehåller 13 olika berättelser som författaren skildrar på ett smidigt och distinkt sätt. Detta får läsaren att med spänning vilja veta vad som kommer att hända längs vägen och hur de olika berättelserna kommer att utspela sig.
”Edgware, arabernas gata”
I denna berättelse får läsaren ta del av Samars historia. En irakisk flykting som bor i London. När en känslosam återförening äger rum mellan Samar och sin Sverige bosatta väninna Shaima påbörjas en nostalgisk resa. I Samars hus och över massor av irakiskt te återberättar väninnorna sina ungdomsminnen från hemlandet där läsaren får en inblick i deras liv med ständig oro och rädsla under den då härskande förtryckande statsapparaten.
”Kålsoppan”
I denna berättelse som utspelar sig i London möter Enas sin gamla klasskamrat vid Baghdad University, Bahjat Al-Mansour. Vid en middagsbjudning hos Inas upptäcker hon att hennes bild av sin gamla vän, den charmiga och nyfikna Mansour är ett minne blott. Kvar är en skild man med en djup depression och en livskris som har gjort att han lämnat sin familj och nu förflyttar sig mellan olika länder i ett försök att hitta sig själv. Inas försöker trösta honom och påminna honom om de gamla goda dagarna, poesins och utmärkelsernas dagar.
”Irakier under noll grader ”
En berättelse om vad som hände med en grupp irakiska flyktingar, där de bodde i ett stort hus, med många rum och korridorer. Huset är även byggt i ett område där klimatet är iskallt. På ett litet rum bor nu Mahasin med sin man i ett främmande land. Hon återberättar för honom olika händelser som hände i det stora och kalla huset. Ett försök av henne att roa honom och hålla kvar det som finns återstående av hans minne som har börjat svikta.
”Madame Maisas världar”
Från denna berättelse utvecklas många världar, sammanflätade, mystiska, vissa verkliga och andra inspirerade av ren fantasi. Det här är de världarna som Maisa ser sig själv drunkna i på sin vardag. Läsaren upptäcker längs denna resa anledningen till att Maisa behåller varje brev eller papper som hon har fått, varför hon är rädd för telefonsamtal och vad de brådskande meddelandena döljer för henne.
”Garjiya”
Här får läsaren följa två familjer, familjen Awatef som är lugn och harmonisk samt familjen Garjiya som är mer kaotisk och högljudd. Awatef och hennes vän Garjiya jobbar tillsammans på en statlig myndighet. Awatef har en syster i tonårsåldern som heter Rafda som är förtjust i Garjiyas lekfulla och glada personlighet. Awatef byter jobb och börjar jobba i Basrah i södra Irak istället för Baghdad. Garjiya byter också jobb och flyttar in med sin väninna i ett hus i Basrah där de kommer att bo tillsammans. Rafda besöker sin syster och vännen Garjiya varje sommarlov. Tiden går och Garjiya gifter sig med en snäll och stillig man som heter Jawdat. Händelserna avlöser varandra och Garjiya börjar påverkas och blir alltmer ledsen och frånvarande. Efter många år återförenas Rafda och Garjiya och till Rafdas stora chock hittar hon sin vän sittandes i en rullstol och de båda delar en lång gråtfylld kram.
” Elephant & Castle”
Suhaila, är en irakisk flykting som bor i London i ett hus nära en tågstation som har det konstiga namnet Elephant & Castle. Suhaila har alltid varit stor förtjust i tåg, en kärlek som hon har haft sen barnsben. Efter att ha fyllt sextio år får Suhaila ett gratis resekort från Transportstyrelsen i London. Hon börjar upptäcka staden och tågen som passera igenom Elephant & Castle där hon träffar olika människor med speciella och ibland ren bisarra karaktärer.
”Jätten och myran”
I denna berättelse skildrar författaren på ett spännande sätt svårigheterna som möter en irakisk kvinna som bor i London när hon försöker lära sig det engelska språket.
”Parkinson”
Denna berättelse handlar om ett tragiskt öde till en irakisk författare som har lämnat sitt hemland och hamnat i en ond spiral av alkoholism.
”Musikens ö”
Denna berättelse skildrar en musikälskande kvinnlig artists resa där hon söker framgång utanför hemlandet.
”Flykten från helvetet”
En historia om en kvinna från en armenisk familj som bodde i Bagdad på sextiotalet. Hon föddes efter att hennes mor utsattes för en våldtäkt vilket resulterade att hon betraktades som en olaglig dotter. Familjen lämnar Iraq och som ung kvinna brottas karaktären med en känsla av otillräcklighet som resulterar att hon hamnar i ett spelberoende.
”Innan avsked”
En berättelse om en liten flicka som såldes av en barnmorska till en infertil kvinna på ett populärt grannskap. Flickans mor lämnade henne vid födelsen då graviditeten var utomäktenskapligt och mamma riskerade att dö om hon blev påkommen. Flickans uppväxt präglas av tortyr och fattigdom.
”Krigens barn”
En berättelse om ett folk där en del av vars barn blir offer i galna tyranners krig, och en annan del flyr sitt land för att sluta som hemlösa i främmande länder.
”Lilla tjänaren”
Detta är en berättelse om en liten flicka som blir en tjänare i en rik mans hus, efter att hennes familj inte kan ta hand om henne på grund av fattigdom. Flickans liv blir till ett elände på grund av mannens onda fru och så småningom tappar hon sin barndom och jagas av en ständig saknad av föräldrarnas kärlek.
Titel: Madame Maysas världar.
Författare: Sahera Saad.
Språk: Arabiska.
Ämne: Stories.
Utgiven: 2020-12-02.
Omslag: Häftad.
Upplaga: 1.
Antal sidor: 286.
Format: 160 x 230 mm.
Vikt: 500 gram.
ISBN: 978-91-985266-5-3.